Cak !! Hehehe ~
Selalu saya post pasal hati la , perasaan la..
tapi..
jeng ~ jeng ~ jeng ~
Kali ni saya nk post resepi ~
Hari tu mak pegi pasar..
macam2 mak beli..
ikan sayur,
seafood ~
Warrghh ! Teruja nok !
;p
So , hari ni untuk makanan tengah hari ,
saya masak ASAM PEDAS IKAN JENAHAK & SUP SAYUR BEBOLA IKAN
:)
Weee~
Let's tengok resepi cara saya .
ASAM PEDAS IKAN JENAHAK
Bahan - bahan kisar :
- Bawang Merah 10biji
- Bawang Putih 2biji
- Cili Kering (ikut suke pedas masing2)
- Halia
- Kunyit
- Belacan
- Jintan Putih dan Jintan Manis ( sangai dulu )
Bahan - bahan lain :
- Ikan Jenahak
- Daun Kesum
- Terung atau Bendi
- Air Asam Jawa dan Asam Keping
- Serai (titik)
- Bunga Kantan
- Garam , Gula dan Minyak
lepas tu tumis bahan kisar hingga pecah minyak atau naik minyak..
2. Lepas garing , masukkan air asam jawa dengan asam keping.. biarkan mendidih.
3.Bile dh mendidih tu , masukkan bunga kantan , daun kesum . Tahu kenapa saya masukkan
awal? Sebab bau asam pedas tu lagi harum..
Kalau masukkan ikan awal2 , nanti ikan hancur :)
4.Dalam 5 minit mendidih tu , masukkan ikan..
perasa kan dengan garam dan gula ..
citarasa masing2 ye ~
dan tak lupa terung...
5. Biarkan mendidih seketika , and siap !
Menu Kedua...
SUP SAYUR dengan BEBOLA IKAN
Bahan - bahan Tumis :
- 3 ulas bawang puting - Cincang
- Bawang merah - hiris
- Sos Tiram
- Cendawan Tiram
- Ubi kentang - Potong ikut suka
- Lobak merah - Potong ikut suka
- Bebola ikan - Potong dua
- Daun sup
- Garam , Gula dan Minyak
- Air
- Suhun dan pucuk - rendam
2. Tuang air biar sampai mendidih , masukkan ubi kentang dan lobak.
3. Bile ubi dn lobak dah empuk , masukkan cendawan , fish ball..
perasakan dengan garam dan gula.
4. Lepas 3minit mendidih , masukkan suhun dan pucuk.
biar mendidih kejap.
dannnn....
Siap !!!
Eh ~ Letak daun sup atasnye...
Nyum3x~
My ferbet food tu... Sup!
Taaaraaa~~
itu la menu saya untuk tengah hri ni..
untuk masakan akan datang ,
saya akan post lagi
InsyaAllah..
*SEKIAN*
Tiada ulasan:
Catat Ulasan